Tuesday, December 7, 2010

Оревници


Потребно е:
6 тенки кори за баклава
3 јајца
една чаша кисела павлака
3 лажици шеќер (или по вкус)
1 филџан (од кафе) масло
1 длабока чинија мелени ореви

Плус:
шеќер во прав
ванилин шеќер

Подготовка: со миксер изматете ги јајцата со шеќерот, вмешајте ја со вилушка изматената кисела павлака и мелените ореви да добиете густина како на фотографијата.
Корите ставете ги една врз друга и исечете на 4 дела, да добиете 24 парчиња. Секоа парче - лист кора намачкајте го (со четка) со масло, обилно нанесете од смесата со ореви и завиткајте како ролат, а потоа обликувајте полжав. На средина на секој полжав ставете по една јатка орев.

Плехот за печење намачкајте го со масло и наредете ги полжавите. Лесно по површината намачкајте ги со масло и ставете да се печат во рерна загреана на 200 степени. По десетина минути намалете ја температурата на 150 степени и завршете го печењето.
Испечените полжави - оревници оставете ги да се изладат а потоа валкајте во шеќер во прав замирисан со ванилин шеќер.

No comments:

Post a Comment