Thursday, September 3, 2009

Полнет шведски ролат

















Состојки
  • ½ шоља (од 200 г) брашно
  • 1 шоља млеко
  • 1 лажица путер
  • 2 јајца
  • 4 белки
  • 1 шоља шунка, ситно сечкана
  • 1 главичка кромид, ситно сечкан
  • 1,5 шоља рендано жолто сирење
  • 1 +1/4 шоља сечкан варен спанаќ
Постапка за изработка: Загрејте ја рерната на 175 степени. Правоаголна тава (45 х 30 см) покријте со мрсна хартија за печење. Во длабок сад измешајте ги брашното, млекото, путерот, јајцата и белките. Добиената смеса истурете ја во подготвената тава и посипете со кромид и шунка. Ставете во рерна и оставете да се пече 15 минути, додека јајцата се стегнат. Извадете ја тавата и бргу посипете со иситнетиот спанаќ и ренданото сирење. Со помош на хартијата веднаш завиткајте ролат, убаво притиснете го и оставете неколку минути да се лади. Одвиткајте го ролатот, исечете на парчиња и послужете.

No comments:

Post a Comment