Thursday, September 3, 2009

Пивска кифла

















Состојки
  • 450 г брашно
  • 1 коцка свеж квасец
  • 70 г путер
  • 1 лажичка шеќер
  • 2 јајца
  • 1 - 2 лажички сол
  • ким
  • околу 300 мл млеко
Постапка за изработка: Квасецот ставете го во 200 мл млако млеко, додајте 1 лажичка шеќер измешајте и оставете да стаса. Во длабок сад ставете брашно, на средина направете вдлабнатина и додајте 1 јајце, 30 г путер - омекнат и млекото со квасецот, насолете, а додајте ги и оние останати 100 мл млеко па замесете тесто кое е меко и ви се одвојува од рацете. Убаво измесеното тесто обликувајте го и ставете во соодветен сад да стасува додека не го удвои волуменот. Потоа на работна површина наросена со брашно поделете го на 4 дела. Секое парче тесто повторно малку месете го. Покријте и оставете да стасуваат уште 30 минути. Потоа секоја топка тесто расукајте ја во круг со дебелина од 3 мм, намачкајте со истопен путер и исечете на 4 дела. Од секој дел тесто (налик на триаголник) завиткајте кифла. Секоја кифла редете ја на голема намрсена тава. Намачкајте со изматено јајце и наросете со ким, а потоа тестото повторно оставете го да стасува уште 30 минути. Ставете во рерна загреана на 180 степени и испечете.

No comments:

Post a Comment