Состојки - 600 г свеж или замрзнат спанаќ
- масло
- 200 г сечкани печурки
- 200 г изронето фета сирење
- ½ лажичка рендано морско оревче
- сол, црн пипер
- 8 кори за баклава
- 25 г омекнат путер
Постапка за изработка: Рерната загрејте ја на 180 степени. Спанаќот обарете го, колку да омекне, исцедете го и оставете да се излади. Во тиган загрејте малку масло и пржете ги печурките, да омекнат. Извадете ги од тиганот и префрлете во длабок сад. Додајте го сечканиот спанаќ, изронетото сирење, сол, црн пипер, морско оревче и се лесно измешајте. Смесата поделете ја на осум дела. Кора за баклава со четка намачкајте со истопениот путер. На околу 1/3 од краевите нанесете го, по должина филот и завиткајте ролат. Внимателно префрлете го во тава намачкана со масло. На ист начин подгответе ги и останатите седум ролати. Со истопен путер намачкајте ги ролатите и од надворешната страна. Подготвените ролати печете ги 15 - 20 минути додека не добијат златно жолта боја.
No comments:
Post a Comment