Thursday, September 3, 2009

Торта со јајца и колбаси

















Состојки
  • 14 - 16 кришки бел леб (за тост) без кора и исечени на половинки или триаголници
  • 450 г варен и изронет колбас (може и кремвишли)
  • 3 шољи (од 200 г) рендано жолто сирење
  • 12 јајца
  • 3 шољи млеко
  • 2 лажици сенф
  • 1,3 лажичка сол
  • ½ лажичка црн пипер
Постапка за изработка: Длабока тава со обем од 30 см намачкајте со маргарин. Наредете 1/3 од исечените кришки леб. Посипете со по половина од колбасот и сирењето. Ставете уште еден ред од лебот и поросете со колбасот и сирењето. Се покријте со преостанатите исечени кришки леб. Во поголем сад убаво изматете ги јајцата со млекото, сол и црн пипер. Малку истресете ја тавата па покријте ја со алуминиумска фолија и оставете во фрижидер преку ноќ. Наредниот ден рерната загрејте ја на 180 степени.Отстранете ја фолијата од тавата. Ставете ја тавата во рерната и печете час и половина до два, се додека тортата не биде комплетно испечена и не добие убава златно жолта боја.

No comments:

Post a Comment