Thursday, September 3, 2009

Јајце во пита

















Состојки
  • Тесто:
  • 300 г брашно
  • 125 г маргарин
  • 1 јајце
  • сол
  • по потреба вода
  • Фил:
  • 400 г мелено свинско месо
  • 4 кришки чадена сланина
  • 1 јајце
  • 2 лажици лебни трошки
  • сол, црн пипер
  • каенски пипер
  • варени јајца
Постапка за изработка: Тесто: брашното и омекнатиот маргарин изронете ги, да добиете трошки и поврзете со јајцето, малку сол и вода по потреба, да добиете меко и мазно тесто. Обликувајте во топка, завиткајте во прозирна фолија и префрлете половина час во фрижидер. Фил: сланината исечкајте ја на ситни коцки и пржете на средна температура. Додајте го меленото месо, пржете (месото да ја промени бојата) и тргнете го садот на страна. Во ладното месо додајте зачини по вкус, сол, црн пипер, каенски пипер, лебни трошки да добиете лесна и мека смеса. Извадете го тестото од фрижидер и расукајте на дебелина од ½ см. Со поголем округол калап сечете кругови и ставајте во длабоки калапи за тортички. Во секој калап ставете фил, втиснете излупено тврдо варено јајце, повторно фил, израмнете. Покријте со круг тесто. Сите пити намачкајте ги со изматено јајце. Рерната загрејте ја на 180 степени и испечете ги питите.

No comments:

Post a Comment