Thursday, September 3, 2009

Салама ролат

















Состојки
  • 3 јајца
  • 400 г крем сирење
  • 80 мл павлака за готвење
  • 2 лажички тимијан
  • 100 г брашно
  • сол, црн пипер
  • 1 конзерва излупени домати (или свежи)
  • 4 лажици млеко
  • 80 г црни и зелени маслинки
  • 1 главичка црвен кромид
  • 100 г слама, многу тено сечена
Постапка за изработка: Одвојте ги белките од жолчките. Од белките изамтете цврст снег. Жолчките, 60 г крем сирење, павлака, тимијан, исеано брашно и сол измешајте. Додајте го снегот од белките, лесно измешајте и истурете во плех од шпорет покриен со хартија за пеќење. Ставете во рерна загреана на 180 степени и печете околу 12 минути. Испеченото тесто веднаш префрлете го на влажна кујнска крпа, завиткајте како ролат и оставете да се излади. Доматите исечете ги на коцки. половина од доматите измешајте со крем сирењето, млекото, сол, црн пипер. Маслинките ситно исечкајте ги и додајте во намазот. Одвиткајте го тестото и намачкајте со подготвената смеса, нанесете ги останатите домати, кромид исечен на тенки кругови, тенко исечената салама и завиткајте ролат. Малку притиснете, завиткајте со алуминиумска фолија и префрлете во фрижидер убаво да се излади. Послужете убаво изладено како предјадење.

No comments:

Post a Comment