Состојки - 500 г стоен леб
- 100 г кашкавал
- 100 г сувомесен производ
- 100 г лебни трошки
- 1 морков
- 3 кисели краставички
- 1 јајце
- зачини по вкус
- Плус:
- 150 г брашно
- 2 јајца
- лебни трошки
- маслo
Постапка за изработка: Лебот натопете го во вода, потоа исцедете од одвишната течност и изронете. Кашкавалот изрендајте на крупно, краставичките и сувомесното ситно исечкајте ги, како и исчистениот морков, додајте јајце и лебни трошки. Убаво измесете, зачинете по вкус и измесете компактна смеса. Од подготвената смеса обликувајте пирошки. Валкајте ги во брашно, потоа во изматено јајце и на крај во лебни трошки па пржете во загреано масло додека не поцрвенат од сите страни. Послужете ги топли.
No comments:
Post a Comment